Steam aangeklaagd voor $837 miljoen: Betaal je te veel voor pc-games?

14 juni 2024 om 17:12 in Gaming-nieuws met Geen reacties
Steam verklagt

Een Britse activiste voor digitale kinderrechten heeft Valve, oftewel Steam, aangeklaagd omdat ze hun marktdominantie zouden misbruiken om de prijzen voor games hoog te houden. Alle details over deze zaak vind je hier.

Belangrijkste informatie

  • Steam is aangeklaagd door Vicki Shotbolt voor 837 miljoen dollar.
  • De reden is de marktdominantie en de daaruit voortvloeiende prijzen.
  • Het belangrijkste punt van de aanklacht is de 30% commissie die Steam neemt.

Steam aangeklaagd voor 837 miljoen dollar

Steam is aangeklaagd door de Britse activiste voor digitale kinderrechten Vicki Shotbolt voor 837 miljoen dollar. De reden voor de aanklacht zijn volgens Vicki de te hoge prijzen van Steam. Voor haar aanklacht wilde ze zoveel mogelijk lokale spelers oproepen om een groepsvordering te ondersteunen.

Op de website van de aanklacht schrijft het team van Shotbolt dat zij van mening zijn dat Valve oneerlijke concurrentie voert voor pc-games en in-game inhoud. Hierdoor hebben veel Britse klanten te veel betaald voor deze producten. Er wordt beweerd dat Valve, als de grootste digitale marktplaats voor pc-games, de prijzen kan verhogen zoals ze willen. Alleen al in het VK zijn 14 miljoen spelers getroffen.

Steam aangeklaagd

Vicki wil nu dat alle spelers in het VK worden gecompenseerd met bedragen tussen £22 en £44 ($28 en $56). Het bewijs van deze aanklacht is de 30% commissie die Steam neemt. Hierdoor gaat 30% van de spelverkopen rechtstreeks naar Steam zelf. Dit wordt door Vicki en ook door veel spelers en ontwikkelaars als buitensporig beschouwd en kan volgens Vicki leiden tot een prijsverhoging door de ontwikkelaars.

Er wordt ook beweerd dat ontwikkelaars daardoor niet in staat zijn om games voor een lagere prijs te verkopen, omdat anders de winstmarge kleiner zou zijn. Bovendien zeggen ze: “dat de Valve Corporation de mededingingswet overtreedt door prijsbeperkingen in te voeren voor games die op Steam worden verkocht”. Deze verklaring moet met een kritische blik worden bekeken, omdat het natuurlijk mogelijk is om vrij de prijzen voor je eigen spel te kiezen. Bij lage prijzen daalt alleen de winst, maar dit zou ook zonder de 30% regel zo zijn.

Valve heeft tot nu toe nog geen standpunt ingenomen over deze aanklacht en het is ook de vraag of dit überhaupt zal gebeuren. Op de website van Shotbolt staat dat het nog jaren kan duren voordat de aanklacht tot een resultaat komt, dus we moeten afwachten wat de rechtbank hierover te zeggen heeft.

CDKeyNL biedt je de beste beschikbare aanbiedingen

Download de gratis CDKeyNL browserextensie – BESPAAR GELD

Om altijd op de hoogte te blijven van het laatste videogamenieuws, trailers en beste aanbiedingen, raden we je aan ons als favoriet op te slaan.
Je vindt alle beste en goedkoopste online aanbiedingen voor CD-keys, spelcodes, cadeaubonnen en antivirussoftware van de geverifieerde CD-key-verkopers op onze winkelpagina’s.

Om geen nieuws van CDKeyNL te missen, abonneer je op ons via Google Nieuws.

Lees dit bericht in :


Door Kilian Kilian


Meer relevante artikelen